OBISKALI SMO PTUJ

V torek, 3. decembra 2019, smo se učenci 4., 5. in 6. razreda odpravili na Ptuj. Najprej smo si šli ogledat Salon umetnosti, kjer so nam predstavili nakit. Najstarejši predmet je star vsaj 2500 let. Tako smo izvedeli, da nakit ni sodobni izum, kot misli večina ljudi, ampak ga uporabljajo že od samega začetka človeštva.

Nato smo se odpravili proti Mestni hiši. Ko smo se povzpeli po stopnicah do 1. nadstropja, nas je tam pričakala gospa in načela temo, ki se glasi KAJ SO JEDLI RIMLJANI?

Povedala nam je, da so Rimljani le redko uporabljali nož, ker so jim služabniki na mizo jed prinesli že razrezano na koščke. Gospodar je jed le pojedel. Rimljani niso sedeli pri mizi tako kot mi. Ležali so na kavču ali zofi in jedli ribe, kruh, sladko-kislo omako, pšenične jedi,… vse, razen krompirja, paprike, paradižnika in koruze.

Po obisku Mestne hiše smo se napotili na grad, kjer smo si pogledali rimske vojake – legionarje, in kje so živeli Rimljani. Začeli smo z opremo vojakov. Nosili so težek oklep, ki jih je ščitil pred sovražnikovimi udarci z mečem. Imeli so čelado s peresi na glavi, ki so določale čin, hkrati pa so izgledali višji. Okrog pasu so v nožnici imeli meč, v rokah sulico, v drugi roki pa velik ščit. Jezdili so konje, na njih so imeli sedlo. Ogledali smo si tudi animacijo rimskih domov, skladišč in svetišč. Arheologi so izkopali še nekaj figuric in slik, vklesanih v kamen. Po ogledu razstave smo pomalicali in se odpravili proti gledališču. Tam smo ogledali predstavo z naslovom HEVREKA!

Predstava je bila povezana s fiziko.

Niki je šla na misijo, da razišče neraziskano in neoznačeno snov. Nobenemu znanstveniku še ni uspelo odgovoriti, kaj je to. Njena prijatelja sta bila ugrabljena, zato ji nista mogla pomagati. Ko je izgubila tri življenja, se je znašla v črni luknji in ko izbere radensko s tremi srci, je spet v igri. Na koncu izve, da je ta snov človek.

Po koncu predstave smo se z avtobusom odpravili nazaj v Ivanjkovce.

Rok Ostrc