O srečanju s Kreslinom smo razmišljali tudi pri domači nalogi in to smo zapisali …

Žiga Žličar: Že od majhnega je rad kaj ušpičil. Zelo rad je hodil ob reki Mure. Bil je tudi na slovenski popevki. Danes je znan kot mož z klobukom in črno kitaro. Bilo mi je všeč, da smo se lahko pogovarjali z njim, saj so mi njegove pesmi kot glasbeniku zelo všeč.

Anemarie Feuš: Njegova zgodba o zakartani uri mi je zelo zanimiva, saj se mi zdi, kot da se ta ura giblje iz roda v rod. Najprej je njegov dedek uro zakartal, potem jo je po 70 letih njegov oče odkupil, in na koncu je on napisal pesem o zakartani uri. Mislim da je to neka življenjska zgodba, ki je mogoče za nekatere nekaj posebnega, za druge pa čisto navadno naključje. V družini Kreslin ima uro neprecenljivo vrednost.

Žana Dokl Jarc in Rebeka Gregorinčič: V ponedeljek, 21. 12. 2020, smo učenci Osnovne šole Ivanjkovci imeli srečanje z Vladom Kreslinom. Za začetek nam je povedal, kakšen je on bil kot otrok in zakaj je nastala pesem Zakartana ura. Dedek je rad kartal in ker več ni imel denarja, je na mizo dal svojo uro, ki jo je zakartal, in tako izgubil. Po sedemdesetih  letih je uro urar dal Kreslinovemu očetu, ki jo sedaj vedno nosi s sabo, Vlado Kreslin pa je o tem napisal pesem.

Glasbeno kariero je začel leta 1970 kot bobnar v bandu Apollo. Kot pevec je nastopal s skupinami Špirit group, Zodiac, Izvir, Horizont, Sanje in Avantura.Zmagal je na slovenski popevki s skladbo Dan neskončnih sanj. Priključil se je skupini Martin Krpan. Leta1991 je skupina prenehala delovati in  se je pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinška banda. Posvetil se je ljudski glasbi in vplival na pravi preporod slovenske etno glasbe. Izdal je veliko albumov z avtorko glasbo, več pesniških zbirk, nastopal v filmih in gledališču kot igralec in avtor glasbe. Novembra leta 2011 je bilo premirno predstavljen biografski dokumentarec. Poj mi  pesem, ki ga je režiral Miran Zupanič. Leta 2020 je prejel Ježkovo nagrado.

Leon Ostrc: 21. 12. 2020 smo se ob 10:30 srečali z Vladom Kreslinom na videokonferenci. Gospod Vlado Kreslin nam je govoril o svojem otroštvu in šoli. Govoril nam je tudi o pesmih, kaj govorijo in kako so nastale. Povedal nam je tudi o uri, katero je zakockal njegov dedek, potem pa jo je čez 70 let odkupil od urarja njegov oče. Še zdaj jo ima doma.

Taja TrstenjakDanes mi je bilo zelo zanimivo spoznavati življenje gospoda Kreslina. Njegove pesmi so mi zelo všeč, saj ima vsaka njegova pesem sporočilo. Tudi njegovi zaščitni znaki imajo zelo zanimiv pomen. Lahko smo zelo ponosni, da je takšen legendarni pevec doma v naši bližini. Če bi imela možnost, bi ga z veseljem spoznala še v živo.

Mislim, da so Kreslin, črna kitara, črni klobuk, cesta, pesem in reka značilnosti pesnika v črni barvi. Vse skupaj pa se mi v glavi spremeni v sliko. Cel črn človek, s črnim klobukom in kitaro, za njim je cesta, za cesto pa reka. Slika me spominja na pesnika, na podeželju.

Učenci 8. in 9. razreda so poslušali Kreslinovo pesem POJ MI PESEM in zapisali razmišljanje ob posameznih verzih.

Razmišljanja učencev

Jan Slana

Poj mi pesem o svobodi, ki v lastovki živi je vrstica, ki govori, da bi morali vsi na svetu živeti v miru in harmoniji kot lastovke.

Poj mi pesem o odličnosti, naj priložnosti dobi –  govori, da si vsak zasluži biti odličen, mora pa imeti samo priložnost.

Poj mi pesem o prijatelju, ki odpušča slabe dni pa govori, da ko si s prijatelji, so vsi slabi dnevi pozabljeni.

Alina Anželj

»Poj mi še o hrepenenju, naj srca nam pomladi!«

Hrepenenje pomeni čutiti in imeti močno željo po nečem. Ljudje hrepenijo po miru, svobodi, otrok hrepeni po materi, hrepeneti po slavi, sreči. Zato vrstica »poj mi še o hrepenenju, naj srca nam

pomladi« govori o tem, da nam naj to hrepenenje po nekom oziroma nečem, pomladi še naša srca.

Žan Majdič

Govori o življenju in pogumu.

Matej Bratuša

Poj mi pesem o svobodi, ki v lastovki živi –

svobodo dobiti je včasih težko, ko pa primerjamo to z lastovko, pa ni omejena na svoji svobodi.

Taja Kosec

Poj mi pesem o odličnosti, naj priložnosti dobi,

poj mi pesem o povprečnosti in kako se je znebi!


Ta kitica govori o tem, da ima vsak človek nekaj, kar mu gre odlično, le priložnost mora dobiti, biti pogumen in se ne ozirati na povprečnost.

Tara Lazar

Meni se zdi pesem napisana na temo o življenju, ki govori, da

bodi v življenju vedno pogumen. Meni se pesem zdi zelo

zanimiva in lepa. Mislim, da če bi živeli tako kot govori pesem, bi

življenje bilo enkrat lepše kot zdaj.

Anja Novak

Pesem z naslovom Poj mi pesem te spodbuja in govori, da bodi v življenju pogumen. Vsak verz ti razloži pojem, kaj je lepo, da delaš v življenju in kaj je grdo, če delaš to v življenju. Pesem ti marsikaj sporoča.

Eva Škrinjar

Poj mi pesem o prijatelju, ki odpušča slabe dni – to zame pomeni, da ti bo prijatelj odpustil slabe dni ne glede na vse. Pomeni, da te bo razumel.

Učenci 6. in 7. razreda so razmišljali ob besedah: KRESLIN, ČRNI KLOBUK, ČRNA KITARA, CESTA, PESEM, REKA.

Razmišljanja učencev

Tai Magdič

Vlado Kreslin vedno nosi klobuk, ima črno kitaro, tudi pesem je napisal o črni kitari, zelo znana je pesem Z Goričkega v Piran, kamor ga vodi cesta. V pesmi Reka pa poje, da če bi se še enkrat rodil, da bi bil reka. 

Lara Slokan 

ČRNI KLOBUK, ČRNA KITARA, CESTA, PESEM, REKA – življenje Vlada Kreslina.

Nuša Moravec

Kreslin: njegov priimek.

Črni klobuk: njegov zaščitni znak.

Črna kitara: na katero igra. 

Pesem: Poj mi pesem. 

Cesta: dolga je cesta iz vasi do mesta. 

Reka: čudež narave.

Alina Slavinec …cesta in reka…pot do njegovih sanj.

Taras Rajh

Črna kitara – strune.

Kreslin – pevec.

Črni klobuk – glava.

Cesta – avtomobili.

Pesem – besedilo.

Reka – voda.

Črni klobuk je zaščitni znak Vlada Kreslina. S seboj na koncerte zmeraj nosi črno kitaro. O cesti in reki poje v svojih čudovitih pesmih.

Kaja Mar

Moji prvi občutki ob teh besedah so bili, da je gospod Kreslin rad urejen, klasičen in je velik gospod, rad ima črno barvo.

Valentina Lazar

Te besede me spominjajo na lepo življenje, saj ima vsaka beseda svoj pojem. Vsi ti pojmi so pozitivni.

Samuel Cvetko

Vlado Kreslin je zelo znani slovenski pesnik in pevec. Vedno nosi črni klobuk, med nastopi pa vedno igra na črno kitaro. V svojih pesmih prepeva o reki Muri. V pesmi, kjer poje o črni kitari, se spominja svojega otroštva, ko so med prazniki prihajali cigani igrat.

Julija Grof Štih

Vse te besede me spomnijo na Kreslinove pesmi in na njegovo otroštvo. Klobuk vedno nosi na vseh nastopih, še posebej pa me reka spomni na njegovo otroštvo, ko so uživali ob reki Muri.

Katja Trstenjak

Ko sem brala te besede, sta se mi v glavi posvetili dve besedi: ČRNOBA in ŽALOST. V glavi sem si predstavljala temačno ulico z meglo, zraven na klopci pa je sedel žalostni pesnik s črno kitaro v roki, na glavi pa ima črn klobuk. Pesnik poskuša in poskuša napisati pesem, vendar ne more, ker zraven njega teče črna umazana reka. 

Klara Vidovič

Črni klobuk – njegov klobuk.

Črna kitara – njegova pesem Tista črna kitara.

Cesta – sem prvo pomislila na pesem Cesta.

Pesem – na njegove pesmi.

Reka – ob njej se je kot otrok igral.

Nik Kolbl

Besede: KRESLIN, ČRNI KLOBUK, ČRNA KITARA, CESTA, PESEM, REKA – jaz sem se ob teh besedah spomnil na Vlada Kreslina, kako s črnim klobukom in črno kitaro ustvarja pesem, ki je povezana s cesto ali reko.