»Vsaka vas ima svoj glas, mi imamo prleščino.«

Proti koncu devetega razreda, smo s sošolci sodelovali na natečaju »Vsaka vas ima svoj glas«. S skupnimi močmi in znanju Adrijana Cvetka smo posneli zvočni posnetek »Mojce Pokrajculje v prleščini« po dramskem besedilu, ki sem ga v prleščino priredila po koroški ljudski pravljici Mojca Pokrajculja. Tako je volk postal vuk, zajec pa zovec, ampak vseeno je še vedno ostal s krajšimi sprednjimi tacami.

Ker pa je naše delo bilo tudi nagrajeno na državni ravni, sem bila povabljena na OŠ Fokovci, v občini Moravske Toplice. Prisrčno so nas sprejeli in nas popeljali na ogled rotunde, ki je prava redka znamenitost na slovenskih tleh. Pripravili so nam tudi različne delavnice od ogleda in izdelovanja pralin, poskušanja domače čokolade, pa vse do okraševanja lectovih src. Po delavnicah smo imeli proslavo, katero smo soustvarjali nagrajenci s tem, da smo na kratko predstavili svoja dela. Soli sem podarila tudi svojo pesniško zbirko in prebrala svojo v Ljubljani nagrajeno pesem Prlekija.

Ta izkušnja se mi je zelo vtisnila v spomin in, če še se zadnjič izrazim subjektivno, lahko rečem, da je bilo prečudovito. Zahvaljujem se učiteljici Tatjani, da mi je omogočila tako lep dan.

 

Anja Lazar