Lana Rajh in Neli Felzer, 7. razred

V Osnovni šoli Ivanjkovci sta nas v mesecu maju obiskala Marcos Tavares in njegov sin Joshua Tavares. Prireditev je potekala v telovadnici OŠ Ivanjkovci pod imenom Športna akademija. Marcos nam je ppripovedoval o svoji življenjski poti in kako je uspel v svoji nogometni karieri. Povedal nam je, da kot otrok ni imel svoje lastne postelje in je spal na tleh. Za zajtrk, kosilo, večerjo je jedel samo kekse, ki jih je zjutraj spekla njegova mama. Njegova družina je bila zelo revna, a tega se ni sramoval. Rekel je, da ga ni sram povedati in pokazati, kje je preživel svoje otroštvo. Veselje oziroma ljubezen do nogometa je dobil zunaj na ulici. Na začetku svoje nogometne kariere je obiskoval več nogometnih klubov. Svojo prvo plačo je prejel že pri 13 letih. S svojimi besedami nam je povedal, da ga je najbolj podpirala njegova žena Leticia in mu vedno stala ob strani, tudi ko je hotel obupati, ker mu nekaj ni uspelo. Ko ga je Zlatko Zahovič povabil v Slovenijo, sploh ni vedel, kje je to in je moral preveriti lokacijo, da bi izvedel več o Sloveniji. Ob vstopu v klub so mu ponudili desetkrat nižjo plačo ter mu postavili pogoj, da shujša za 7 kilogramov. Prve tri mesece ni zabil niti enega gola in je že razmišljal o vrnitvi v Brazilijo. Takrat ga je spet opogumila žena in ga povabila v molitev. Vsak dan je šel molit na Kalvarijo v Mariboru, kjer je jokal, molil in prosil Boga za pomoč. Prišel je dan, ko mu je Jezus odgovoril, da mora ostati v Mariboru. Takoj, ko je imel naslednjo tekmo, je zabil prvi gol, nato pa mu je šlo vedno boljše. Zatem so se začeli dogajati čudeži in uspehi so se kar vrstili. Rekel je tudi, da je njegov vzornik Jezus, ker mu je za tem začelo vedno bolj uspevati, a ne samo v nogometu, ampak v vsakdanjem življenju.Donedavni kapetan vijoličastih je najboljši strelec prve slovenske nogometne lige, igralec z največ nastopi in goli pri NK Maribor. Je tudi  igralec z največ goli in nastopi na evropskih tekmah, in tisti, ki je v slovenski ligi dosegel najhitrejši gol – v osmih sekundah.

Marcos Tavares je legenda, lahko je vzor marsikomu, je človek z velikim srcem, ki je dokazal, da je v življenju še kako pomembna vztrajnost.

Vztrajnost potrebuje vsak športnik, tudi mi učenci. Na ta dan smo v šoli razglasili športnika in športnico leta ter fair play športnika. Učencem so priznanja podelili ravnateljica Nada Pignar, učitelj športa, Luka Lovrec, Zoja in Tesa, naši učenki, strastni nogometašici, ter Marcos tavares. Prejeli so knjigo z naslovom Legenda – Marcos Tavares, ki opisuje življenjsko pot kapetana mariborske enajsterice, legende, Marcosa Tavaresa.